VEELGESTELDE VRAGEN

Waarom hebben de mossen geen licht, water of onderhoud nodig?

Onze mossen zijn gestabiliseerd, dit betekent dat ze behandeld zijn met een suikeroplossing (glycerine). Dit proces zorgt ervoor dat alle natuurlijke sappen vervangen worden door deze suikeroplossing. Hierdoor hoeven we de planten geen water of onderhoud meer te geven. Alle kiemen, sporen of bacteriën worden verwijderd waardoor de plant steriel blijft. Deze steriele eigenschap is voornamelijk van belang in kiemvrije omgevingen, zoals ziekenhuizen, zorginstellingen, farmaceutische industrie en de voedingsindustrie.

Naast het feit dat de plant steriel blijft, heeft een gestabiliseerde plant andere voordelen: het heeft geen water, zonlicht of snoeibeurten nodig. Dit betekent dat een moswand gerust in een donkere ruimte kan hangen, zoals een donkere inkomsthal of vergaderruimte. Ideaal om een sombere hoek wat meer kleur en leven te geven!

En dat is nog niet alles! Mossen zijn een goede indicator voor de luchtvochtigheid. Van zodra de luchtvochtigheidsgraad zakt onder 40%, zullen de mossen verharden. Maar geen paniek, want van zodra de luchtvochtigheid weer boven de 40% stijgt, zullen de mossen hun natuurlijke zachtheid terugwinnen.

Waarom moswanden een goede akoestische demper zijn?

Akoestiek betekent weerkaatsing van het geluid in een bepaalde ruimte. Bijvoorbeeld in een ruimte met een groot vensteroppervlak, zal de weerkaatsing groter zijn. Dit veroorzaakt geluidshinder, en zal de productiviteit op de werkvloer negatief beïnvloeden. Iedereen kent wel deze vervelende nagalm.

Mospanelen zijn een goede akoestische demper omwille van hun structuur. Mossen bestaan uit verschillende kleine vertakkingen, waardoor het geluid minder kan weerkaatsen en de nagalm verzwakt.  Daarom raden wij aan om mospanelen indien mogelijk tegenover een venster te plaatsen, om zoveel mogelijk de weerkaatsing te absorberen.

Wens je meer informatie over de akoestisch dempende eigenschappen van onze mossen, raadpleeg dan zeker onze technische datasheet.

Welke grondstoffen gebruiken we bij het vervaardigen van een moswand?

Wij gebruiken 3 types mos voor de creatie van onze moswanden:

Platmos of lappenmos

Dit type mos heeft een dikte van 10mm tot 30mm. Dit is een groot voordeel indien er weinig diepte gewenst is. Het is de beste optie indien een brandvertragend effect belangrijk is, bijvoorbeeld in zorginstellingen en ziekenhuizen.

Bolmos of kussentjesmos

Bij dit type mos varieert de dikte tussen 20mm en 70mm. Dit mos is beschikbaar in verschillende diktes en formaten.

Moswanden gemaakt uit bolmos hebben veel reliëf en glooiingen, met verschillende groentinten. Dit geeft het effect van een groen heuvellandschap in 3D. Samen met onze klant bepalen we het gewenste effect en werken we een voorstel uit.

Lichen of rendiermos

Lichen of rendiermos (cladina stellaris) is eigenlijk geen mos, maar een symbiose tussen alg en schimmel. Dit type mos is oorspronkelijk wit van kleur, maar kan via een natuurlijk proces gekleurd worden in de meest uiteenlopende kleuren. Lichen heeft een vertakte structuur en voelt ontzettend zacht aan.

 

Hoe verloopt de plaatsing van een moswand?

Alle moswanden worden in ons atelier voorbereid. De mospanelen worden op maat gemaakt, dit betekent dat een nauwkeurige opmeting van de locatie absoluut noodzakelijk is. Van zodra de mospanelen klaar zijn voor plaatsing, wordt in samenspraak met onze klant een leverdatum afgesproken. Indien nodig, plaatst Mosco buiten de werkuren en zelfs in het week-end, zodat uw klanten geen hinder ondervinden van de installatie!

Tijdens de installatie bevestigen we de mospanelen aan de muur. Onze mospanelen zijn maximaal 1m2 groot, en wegen +/- 8kg. De bevestiging gebeurt mechanisch, door middel van vijzen en pluggen. Er komt dus boorwerk aan te pas. Maak u geen zorgen, we beschikken over professioneel gereedschap om deze werken uit te voeren. Van zodra de plaatsing gedaan is, doen we nog een quality check en waar nodig worden er reparaties uitgevoerd.

Onze datasheet geeft een overzicht van de uitvoeringswijze.

TECHNISCHE DATASHEET

VEILIGHEID

Rendiermossen zijn brandwerend en vertragen de ontsteking van het gebruikte onderliggend materiaal. Het voldoet aan de brandklasse B s2 d0 – testvoorschrift DIN EN 13501-1:2010:01 voor bouwmaterialen. Mosco gebruikt brandwerende panelen (PVC 3mm / MDF 6mm) als onderliggend materiaal op aanvraag.

AUTHENTICITEIT

Cladonia Stellaris. 100% natuurlijk lichen uit Scandinavië en Finland. Lichen zijn een symbiose van schimmel en algen. Het neemt vocht op uit de lucht en haalt zijn voedingsstoffen direct uit de lucht.

LUCHTKWALITEIT

Rendiermos is een natuurlijke vochtigheidsindicator. Het droogt op wanneer de relatieve luchtvochtigheid onder de 40% daalt en wordt weer zacht wanneer de luchtvochtigheid boven de 40% uitstijgt. Het kan meerdere malen uitdrogen en weer zacht worden zonder dat het product schade oploopt.

GEZONDHEID

  • 100% biologisch afbreekbaar
  • Trekt geen insecten aan
  • Niet-toxisch
  • Niet allergeen

De pigmenten die worden gebruikt voor het kleuren zijn in overeenstemming met de Europese resolutie AP(89)1 en de verpakkingen met de EU-richtlijn 94/62/EG en TPCH.

DUURZAAMHEID

Rendiermos behoudt zijn vorm, textuur en kleur voor vele jaren. Het is niet aan te raden de producten langdurig bloot te stellen aan direct zonlicht, weersinvloeden of warmtebronnen.

MILIEU

Rendiermos wordt met de hand geplukt. Respectvol voor het milieu. Rendiermos kan in geen enkele vorm worden gekweekt. Het is voor ons van groot belang dat rendiermosgebieden op een duurzame manier worden behandeld om ervoor te zorgen dat de rendiermosvelden in de bossen blijven groeien.

ONDERHOUD

Alle Mosco producten zijn onderhoudsvrij. Onze producten hebben geen zonlicht nodig. Wij raden u aan om de producten niet te installeren op plaatsen waar ze aan direct zonlicht kunnen worden blootgesteld. Onze producten hoeven niet te worden besproeid of gesnoeid. Alleen voor gebruik binnenshuis.

KLEUREN

Lichen  is oorspronkelijk wit van kleur, maar kan via een natuurlijk proces gekleurd worden in de meest uiteenlopende kleuren.

AKOESTIEK

Rendiermos zelf verzacht de geluiden, dus het is een uitstekend materiaal voor geluidsabsorberende doeleinden. De geluidsabsorptie is op zijn best in de frequenties waar spraak voorkomt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door CARE CEDIA volgens de ISO-norm 11654:1997.

PANEEL BEVESTIGING

CONTACT GEGEVENS

MOSCO VOF
Soldatenstraat 84
B-1082 Brussel
BE0749.662.718
hello@mosco.be